Fenomén pestovania pálivých papričiek

Fenomén pestovania pálivých papričiek

Dnes ráno obrátime vašu pozornosť na malinké exotické papričky, ktoré sa darí úspešne dopestovať aj na Slovensku. Kým staršia generácia bola zvyknutá skôr na feferónky, tí mladší s obľubou pestujú práve chilli-papričky. Pestovali sa v Strednej a Južnej Amerike už okolo r. 3000 pred naším letopočtom. Prvým Európanom, ktorý ochutnal chilli, bol Krištof Kolumbus,  v Amerike v roku 1493. V priebehu storočia sa papričky rýchlo rozšírili do celého sveta. A tak vás dnes ráno pozýva Hana Michalčíková na návštevu k mladému pestovateľovi Matúšovi Chrkavému z Klátovej Novej Vsi, v okrese Partizánske.

Fenomén pestovania pálivých papričiek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pestovateľov chilli - papričiek na Slovensku pribúda. Patrí medzi nich aj mladý muž, ktorého sme vám dnes predstavili - Matúš Chrkavý z Klátovej Novej Vsi, ktorý vsadil na ich chuť, vzhľad aj na účinky, ktoré preveril. Chilli papričky obsahujú viac vitamínu A ako mrkva, zabíjajú škodlivé baktérie v potravinách a starí Inkovia verili, že zlepšujú zrak.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame