Dnes ráno obrátime vašu pozornosť na malinké exotické papričky, ktoré sa darí úspešne dopestovať aj na Slovensku. Kým staršia generácia bola zvyknutá skôr na feferónky, tí mladší s obľubou pestujú práve chilli-papričky. Pestovali sa v Strednej a Južnej Amerike už okolo r. 3000 pred naším letopočtom. Prvým Európanom, ktorý ochutnal chilli, bol Krištof Kolumbus, v Amerike v roku 1493. V priebehu storočia sa papričky rýchlo rozšírili do celého sveta. A tak vás dnes ráno pozýva Hana Michalčíková na návštevu k mladému pestovateľovi Matúšovi Chrkavému z Klátovej Novej Vsi, v okrese Partizánske.
Fenomén pestovania pálivých papričiek
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pestovateľov chilli - papričiek na Slovensku pribúda. Patrí medzi nich aj mladý muž, ktorého sme vám dnes predstavili - Matúš Chrkavý z Klátovej Novej Vsi, ktorý vsadil na ich chuť, vzhľad aj na účinky, ktoré preveril. Chilli papričky obsahujú viac vitamínu A ako mrkva, zabíjajú škodlivé baktérie v potravinách a starí Inkovia verili, že zlepšujú zrak.