Medzi chovateľmi - Ľudovít Sládek a jeho papagáje

Medzi chovateľmi - Ľudovít Sládek a jeho papagáje

Ľudovít Sládek z Trnavy patrí k chovateľom, ktorí robia všetko pre to, aby odovzdali svoje skúsenosti mladším. No nie vždy sa to dá. Tento koníček je náročný nielen na voľný čas, energiu, ale sčasti aj na financie. Celé desaťročia vedie Slovenský zväz chovateľov Exota Trnava. Naposledy sa trnavskí chovatelia predstavili v tamojšej športovej hale ešte v roku 2019. Dnes vraj nie je priestor, kde sa predstaviť. Výstavy exotického vtáctva potrebujú totiž špecifické podmienky, napríklad krytý priestor. Ľudovít Sládek začínal podobne ako ostatní. Ako povedal Martinovi Jurčovi bolo to v roku 1976 za všetko mohli okolnosti. Ako teda začínal?

Medzi chovateľmi - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozprávame sa s chovateľom exotického vtáctva Ľudovítom Sládkom z Trnavy. Celé desaťročia vedie Slovenský zväz chovateľov Exota Trnava. Ľudovít chová 15 druhov rôznych vtákov, ako sám hovorí, je to pastva pre oči, ale aj pre sluch. Na druhej strane – exotické vtáctvo potrebuje veľkú starostlivosť. Na celom západnom Slovensku  je však veľa skúsených chovateľov. Martinovi Jurčovi povedal aj o tom – na čo si pri začatí chovu treba dať pozor.

Medzi chovateľmi - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ešte jedna drobná rada pre tých, ktorí by chceli začať chovať exotické vtáky. Na stránke Slovenského zväzu chovateľov nájdeme kalendár všetkých podujatí v každom regióne. Práve na výstavách sa máme možnosť stretnúť so skúsenými chovateľmi a získať zvieratá. Napríklad výstava drobných zvierat bude v júni v Machulinciach alebo v auguste v Uníne.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame