Ako informačné technológie menia jazyk?

Ako informačné technológie menia jazyk?

Je vás veľa, našich poslucháčov, ktorých otázky týkajúce sa spisovného jazyka, nenechávajú ľahostajnými. Aj preto sa my, rozhlasoví tvorcovia programov, snažíme mnohé z problematiky spisovného jazyka ozrejmovať a reagovať priamo na otázky, ktoré vás trápia. Bez spolupráce s renomovanými jazykovedcami by to však nešlo. Slovo má Hana Michalčíková.

Ako informačné technológie menia jazyk? 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jazyk má schopnosť utvárať spoločnosť, vymedzovať hranice, alebo naopak ich stierať, to všetko si uvedomujeme v dennodennej praxi. Najlepšie to vidieť na pohyboch slovnej zásoby, v ktorej výrazne pribúdajú nové slová. Zvykli sme si využívať podkasty, udalosti strímujeme, chodíme na brífingy a pribúdajú aj nové slová zo športovej terminológie - paddleboarding, aquazorbing a podobne. Aj ony sa stávajú súčasťou súčasnej slovnej zásoby, ako Hane Michalčíkovej potvrdila jazykovedkyňa Sybila Mislovičová z z Oddelenia pre jazykovú kultúru a terminológiu v Jazykovednom ústave Ľudovíta Štúra SAV.

Ako informačné technológie menia jazyk? 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každé nové slovo, ktoré pribudne do slovnej zásoby spisovnej slovenčiny potvrdzuje , že  ide o veľmi krehký vzťah. Niektorí ho odmietajú, iní ľahko prijímajú a často je nevyspytateľné, či sa v nej uchytí a vydrží. Život však potvrdzuje, že mnohí máme ambície vytvárať nové slová a aj takýmto spôsobom skúšať ich životaschopnosť v jazyku.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame