Suchý február

Suchý február

Aj tí naši píjavali aj my píjavať budeme – alebo nepiť je moderné? Pitie alkoholu na Slovensku má stáročnú tradíciu. Dať si pivo po obede, dva deci vína po náročnom pracovnom dni alebo panáka bylinkového likéru na vytrávenie, ponúknuť návštevu kalíštekom ja na Slovensku považované ešte stále za normálne. Takzvané spoločenské pitie je však neraz štartom k pravidelne konzumácii alkoholických nápojov, čo už normálne nie je. Tatianu Šuškovú zaujímalo.

Suchý február I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Napriek skorej rannej hodine dnes siahneme po poháriku. Našťastie len v dnešnej rannej téme, v ktorej sa venujeme vzťahu našej spoločnosti ku konzumácii alkoholu. Inšpirovala nás kampaň Suchý február, ktorá je dobrou skúškou otestovať si pravdu o našom vzťahu k nemu.
Vydržíte mesiac bez nápoja s obsahom alkoholu? Niektorí bez problémov, pre iných by to bola ťažká až nesplniteľná úloha. Slováci sú, podľa celosvetových štatistík jeho konzumácie, aj vo svete známi pozitívnym vzťahom k alkoholickým nápojom. Prečo radi pijeme? Tatiane Šuškovej odpovedal na otázku psychiater a psychoterapeut Pavel Černák.

Suchý február II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj tento rok sa s februárom spája osvetová kampaň Suchý február, ktorá pomáha ľuďom preveriť ich vzťah k alkoholu a zmeniť zabehnuté návyky. Je teda pre ľudí šancou overiť si, či nemajú problémy s alkoholom. Cieľom kampane je prijať výzvu a vydržať počas celého februára bez alkoholu. Tatiana Šušková oslovila človeka, ktorý sa podujal túto výzvu absolvovať.

Suchý február III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je pitie spoločenskou nevyhnutnosťou alebo nepiť je moderné? V dobe, keď sa zdravý životný štýl, zdravé stravovanie a pohyb, stávajú pre stále väčšiu skupinu ľudí pozitívnym trendom sa v nej mení aj postoj ku konzumácii alkoholu. Tatiane Šuškovej to potvrdila aj psychiatrička Dagmar Nejdlová.

Suchý február IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď máme už skoro polovicu februára na pripojenie sa k výzve Suchý február nie je nikdy neskoro a takýto február si môžeme spraviť v ktorejkoľvek časti roka. Vďaka osvete totiž už každý z nás vie ako nám dokáže alkohol poškodiť zdravie a negatívne ovplyvniť náš emocionálny, rodinný, ale aj pracovný život.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame