Naučíme sa dorozumievať s robotom?

Naučíme sa dorozumievať s robotom?

Písal sa rok 1927, keď sa objavil prvý robot, ktorý bol schopný vykonávať najjednoduchšie pohyby a reprodukovať frázy na príkaz človeka. Bolo to v New Yorku, ale dnes to už je len spomienka. Vývoj prudko napredoval a dnes už ani nepochybujeme, že roboty  raz naozaj budú schopné nahradiť človeka. Otázka je len v akých prácach a kedy. Na to však človek musí zvládnuť komunikáciu s robotmi. Hana Michalčíková sa na túto tému rozprávala s profesorom Štefanom Beňušom z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a zároveň pracovník Ústavu informatiky SAV.

Naučíme sa dorozumievať s robotom? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovo RUR spomínal v literatúre už Karel Čapek a diela s týmto názvom publikoval už v roku 1920. Bol predvídavý, Slovo robot sa ujalo. Roboty dnes nachádzame vo futbale, šachu, poznáme robotické vysávače. Ako vnímajú náš hlas, ako komunikujú? Profesora  Štefana Beňuša z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a zároveň pracovníka Ústavu informatiky SAV sa aj ďalej Hana MIchalčíková pýtala napríklad aj na to, čím sa musíme riadiť, aby človek dokázal komunikovať s robotom?

Naučíme sa dorozumievať s robotom? II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dozvedeli sme sa, že v budúcnosti s robotmi komunikovať budeme, vlastne musíme. Už vieme, že rozumejú jednoduchým pokynom, ale kedy budú vedieť plnohodnotne porozumieť našej reči a plnohodnotne odpovedať, ešte nevieme. Vývoj a výskum však napredujú míľovým krokmi a roboty so svojimi schopnosťami (vďaka vedomostiam človeka) celkom iste nesklamú.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame