Spoločenská sonda ukrajinských migrantov a migrantiek na Slovensku

Spoločenská sonda ukrajinských migrantov a migrantiek na Slovensku

“Za celý ten čas, napriek viac-menej normálnym podmienkam, to určite nestačí... Mne osobne chýba trochu pochopenie budúcnosti, aspoň trochu, aby som mohla..., nie dlhodobo, ale predsa len nejako niečo predvídať. Nie plánovať, ale predvídať...“ To je vyjadrenie 43 ročnej Oksany.

Cieľom projektu Spoločenská sonda ukrajinských migrantov a migrantiek na Slovensku je preskúmať skúsenosti ľudí, ktorí prišli na Slovensko z dôvodu vojny na Ukrajine s integráciou do slovenskej spoločnosti. Výskum realizovala Slovenská akadémia vied v spolupráci s Českou akadémiou. Podieľali sa na tom 4 ústavy, Spoločenskovedný ústav, Ústav výskumu sociálnej komunikácie, Sociologický ústav a Ústav etnológie a sociálnej antropológie. V novembri a decembri minulého sa uskutočnili rozhovory s 32 respondentmi. Mária Babinská najskôr oslovila sociálnu psychologičku Barbaru Lášticovú.

Spoločenská sonda ukrajinských migrantov a migrantiek na Slovensku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa údajov Ministerstva vnútra získalo dočasné útočisko k minulému týždňu 117 226 odídencov a odídenkýň. Najviac ich žije v Bratislavskom (37,5%) a v Košickom kraji (12,8%).

Autorka: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame