Profesorka Janka Krivošová je skúsená architektka a nadaná maliarka

Profesorka Janka Krivošová je skúsená architektka a nadaná maliarka

Profesorka Janka Krivošová je skúsená architektka a nadaná maliarka. Neunikol jej žiadny pôvabný kút Slovenska a obdiv si získal každý kostolík, ktorý pri svojej terénnej práci navštívila a nafotila. Zozbieraný materiál z terénu využila v 300 stránkovej publikácii s názvom  Evanjelické kostoly na Slovensku. Okrem kostolov venovala pozornosť aj technickým pamiatkam ľudovej architektúry. Hanu Michalčíkovú zaujímalo či ju v architektonickom výskume aj v umení ovplyvnil rodný Liptov a to, čo v ňom zostalo zachované.

Profesorka Janka Krivošová je skúsená architektka a nadaná maliarka I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chodiť s otvorenými očami a cítiť srdcom. To je to, čo je v živote architektky, profesorky Janky Krivošovej určujúce, čo život a prácu napĺňa vrchovato. Hoci maľovala rada od útleho detstva, na tvorbu veľkých chrámových obrazov ani nepomyslela. Až raz prišla ponuka z Malého evanjelického kostola na Panenskej ulici v Bratislave. Neodolala - nemohla. Hane Michalčíkovej vysvetlila aj prečo.

Profesorka Janka Krivošová je skúsená architektka a nadaná maliarka II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S obrazmi profesorky Janky Krivošovej sa môžeme stretnúť v šiestich evanjelických kostoloch na Slovensku. Napríklad aj artikulárnom kostole v Leštinách, v kostole v Blatnici, aj v Malom kostole na Panenskej ulici v Bratislave. Ak budete v niektorom z nich prežívať sviatočné chvíle s modlitbou, uprite zrak aj na monumentálny chrámový obraz, už budete vedieť, ako vznikal.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame