Keramikárku z Levíc Slávku Prevendárčikovú poznajú aj za hranicami Slovenska

Keramikárku z Levíc Slávku Prevendárčikovú poznajú aj za hranicami Slovenska

Keramika sa vyrábala od neolitu a je jedným z určujúcich znakov kultúr od mladšej doby kamennej po stredovek. Prvé výrobky, nádoby a kultové sošky sa tvarovali ručne a vypaľovali na otvorenom ohni. Umeniu keramiky podľahne každoročne veľa ľudí. Niektorí zostanú len nadšení obdivovatelia, z iných sa stávajú majstri tohto starého umenia. Hanu Michalčíkovú najskôr zaujímalo, či majú ešte dnešní ľudia vôbec záujem o keramiku a či by sme v ich domácnostiach niečo z nej našli a tak sa pýtala.

Keramikárku z Levíc Slávku Prevendárčikovú poznajú aj za hranicami Slovenska I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Levičanka, Slávka Prevendárčiková rada tvorí z hliny originálne diela - hodiny, zrkadlá, lustre aj obyčajné hrnčeky. Pravidelné tvary v nich nehľadajte, všetko krivé podlieha jej rukopisu. Možno aj preto táto nápaditá keramikárka zaujala aj vo svete a s jej dielami sa môžete stretnúť aj pri návšteve susednej Viedne v galérii v Hundertwasserhaus. Rada o sebe tvrdí, že ak by si mala vybrať indiánske meno, tak by to bolo “tá, čo vytŕča z davu“. A ešte k tým jej hrnčekom Hanu Michalčíkovú zaujímalo, prečo vlastne nepije čaj ani kávu z vlastných hrnčekov?

Keramikárku z Levíc Slávku Prevendárčikovú poznajú aj za hranicami Slovenska II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keramikárka Slávka Prevendárčiková, originálna umelkyňa z Levíc, charakteristická krivými tvarmi predmetov a množstvom farieb, by hlinu nevymenila za nič na svete. Vie najlepšie a bez slov vyjadriť všetko, čo chce povedať. A dokázala o tom presvedčiť nielen doma, ale aj vo svete.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame