Starobylý kostol a kláštor Katarínka už 30 rokov zachraňujú dobrovoľníci

Starobylý kostol a kláštor Katarínka už 30 rokov zachraňujú dobrovoľníci

Dobrovoľníci už 30 rokov zachraňujú ruiny starobylého kostola a kláštora svätej Kataríny Alexandrijskej, ktorá je známa pod názvom Katarínka. Sakrálne stavby patrili františkánskemu rádu, ktorý bol založený na začiatku 17. storočia. Po jeho zrušení museli rehoľníci objekt opustiť a ten začal chátrať. Po storočiach však aj vďaka milovníkom histórie znova ožíva. Vlaste Cigánkovej viac povedal predseda združenia Katarínka Peter Herceg.

Starobylý kostol a kláštor Katarínka už 30 rokov zachraňujú dobrovoľníci I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zrúcanina Katarínka, čiže kláštor a kostol svätej Kataríny Alexandrijskej zo začiatku 17.  storočia sa nachádza v lesoch Malých Karpát asi 20 kilometrov severne od Trnavy neďaleko obcí Dechtice a Naháč. Už 30 rokov sa o jej záchranu snažia dobrovoľníci, ktorí ju postupne sprístupnili aj pre verejnosť, ktorú čoraz viac láka jej minulosť a duchovné posolstvo. Vlasta Cigánková oslovila sprievodcu a dobrovoľníka Michala Drábeka.

Starobylý kostol a kláštor Katarínka už 30 rokov zachraňujú dobrovoľníci II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Trnavský kraj chce zase opraviť prístupovú cestu na parkovisko v blízkosti Katarínky, aby sa zlepšili podmienky pre jej návštevníkov.

Autorka: Vlasta Cigánková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame