Stromy prianí povzbudzujú ľudí

Stromy prianí povzbudzujú ľudí

Podľa marcového prieskumu „Ako sa máte Slovensko“ sa problémy duševného zdravia, týkajú pätiny obyvateľov našej republiky. Nie je to zanedbateľné číslo, aj preto pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa duševného zdravia zaznieval apel, aby sme mu venovali oveľa viac pozornosti, ako doteraz. V téme pokračuje Janka Bleyová. Najskôr sa hlavnej odborníčky Ministerstva zdravotníctva pre psychiatriu Doc. Ľubomíry Izákovej opýtala, v čom ona vidí príčiny nárastu rôznych psychických porúch v našej populácii.

Stromy prianí povzbudzujú ľudí I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno súhlasíte s názorom, že najmä v posledných rokoch sa na nás z každej strany valia negatívne informácie. Od rána, až kým nejdeme spať, počúvame, vidíme a vnímame správy o rôznych nešťastiach, o vojne, vyčíňaní počasia v dôsledku klimatickej zmeny. A človek potrebuje aj povzbudenie, kus optimizmu a nádeje, že aj veľké prekážky sa dajú prekonať, ak pozbierame sily a rozhodneme sa veci riešiť. Zároveň si mnohí z nás začínajú uvedomovať hodnotu duševného zdravia. Paradoxne však viacerí nevyhľadajú odborníka, ani keď sa už začínajú objavovať varovné príznaky. Jednoducho, psychiatria a duševné choroby ešte stále majú negatívnu nálepku. V rozhovore s Jankou Bleyovou sa nad pojmom stigma zamyslel aj  riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský.

Stromy prianí povzbudzujú ľudí II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Stromy prianí“ vyrástli za pár mesiacov na 14 rôznych miestach na Slovensku. Bez zveličenia možno povedať, že priniesli bohatú úrodu: viac ako 2 000 povzbudzujúcich odkazov pre ostatných.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame