Slad je najvýznamnejšou slovenskou exportnou agrokomoditou za uplynulých 10 rokov. Jeho výrobe sa u nás venuje 7 sladovní. O ich produkciu je v zahraničí veľký záujem. A hoci sa našim sladovníkov za hranicami darí, doma bojujú s problémami. Nemajú totiž dosť domáceho jačmeňa, z ktorého by mohli slad vyrábať. Téme sa venuje Jana Obrancová.
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na mnoho surovín na Slovensku nemáme spracovateľov a preto ich vyvážame do zahraničia. Opačným prípadom je ale sladovnícky jačmeň. Po ňom je u nás vysoký dopyt a preto ho musíme aj dovážať. Sladovníci volajú po vyšších výmerách, pestovatelia zas po dotáciách a vyšších výkupných cenách.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Naši pestovatelia predávajú sladovnícky jačmeň asi o 20 eur za tou lacnejšie, ako zahraniční farmári. Aj to z nášho sladu v Európe robí kvalitnú a zároveň konkurencieschopnú komoditu.