Len tretina zeleniny na našich pultoch pochádza zo Slovenska. Výmery pôdy, na ktorej sa zelenina pestuje dlhodobo klesajú a samotní farmári vraj nemajú motiváciu zeleninu pestovať. Aj preto väčšina paradajok, uhoriek, ale často aj kapusty či cibule, pochádza spoza našich hraníc. Viac vie Jana Obrancová.
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Hoci kapustu, cibuľu, mrkvu či kel a karfiol možno bez problémov dopestovať aj u nás a aj dobre uskladniť a postupne predávať, väčší podiel týchto plodín v obchodoch pochádza zo zahraničia. Našim zeleninárom chýba najmä väčšia finančná podpora, aj preto slovenskej zeleniny ubúda. Nádej farmári vkladajú najmä do opatrenia takzvanej zelenej nafty.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Plôch so zeleninou pritom u nás neustále ubúda. Ale snáď v aspoň nadchádzajúcom letnom období si ale budeme môcť užiť čo najviac slovenskej zeleniny.