Na trhu je stále málo slovenskej zeleniny

Na trhu je stále málo slovenskej zeleniny

Len tretina zeleniny na našich pultoch pochádza zo Slovenska. Výmery pôdy, na ktorej sa zelenina pestuje dlhodobo klesajú a samotní farmári vraj nemajú motiváciu zeleninu pestovať. Aj preto väčšina paradajok, uhoriek, ale často aj kapusty či cibule, pochádza spoza našich hraníc. Viac vie Jana Obrancová. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci kapustu, cibuľu, mrkvu či kel a karfiol možno bez problémov dopestovať aj u nás a aj dobre uskladniť a postupne predávať, väčší podiel týchto plodín v obchodoch pochádza zo zahraničia. Našim zeleninárom chýba najmä väčšia finančná podpora, aj preto slovenskej zeleniny ubúda. Nádej farmári vkladajú najmä do opatrenia takzvanej zelenej nafty.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Plôch so zeleninou pritom u nás neustále ubúda. Ale snáď v aspoň nadchádzajúcom letnom období si ale budeme môcť užiť čo najviac slovenskej zeleniny.

Autor: Jana Obrancová; Foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame