Niekomu sa páči žltá farba našich polí, iní kritizujú chemické postreky či tisícky hektárov, na ktorých sa pestuje repka olejná. Na jednej strane zdraviu prospešná olejnina sa stala strašiakom včelárov, ornitológov a akýchkoľvek ochrancov krajiny. Na mýty a fakty sa pozrela Iveta Pospíšilová.
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Trend veľkoplošného poľnohospodárstva sa u nás začal v období kolektivizácie, teda pretrváva už desaťročia. Súčasné výmery pestovania repky olejnej a obilnín v neprospech napríklad okopanín, strukovín a zeleniny je príkladom monokultúrneho poľnohospodárstva. Ako to prispieva k znižovaniu biodiverzity poľnohospodárskej krajiny Ivete Pospíšilovej vysvetlil Ján Gúgh z ochranárskej organizácie SOS BirdLife Slovensko.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Slovensko sa na produkcii repky olejnej v rámci štátov Európskej únie podieľa približne 2 percentami. Najväčšími pestovateľmi sú Francúzsko, Nemecko, Poľsko a Veľká Británia. V celosvetovom meradle Kanada a Čína.