Štipľavé podnikanie

Štipľavé podnikanie

„Čípoš“ maďarská gastronómia, mexická kuchyňa s vlakovou loďou chilli con carne, ale aj červená pasta harissa v tuniskej kuchyni či vietnamské, thajské, indonézske a indické jedlá.
Na niektoré „horľavé“ kuchyne sveta nedajú milovníci gastronómie dopustiť. Veď sa aj hovorí, koľko ľudí, toľko chutí. A štipľavé chutilo aj manželom Pavlíkovcom z Veľkého Kýru pri Nitre, ktorí papričky pestujú. Aká je cesta od hobby k štipľavému farmárčeniu zaujímalo Tatianu Šuškovú.  

Štipľavé podnikanie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vo svete sa dnes pestujú tri tisícky odrôd chilli papričiek a na ich pálivosť existuje exaktná stupnica. Jej autorom je americký chemik Willbur Scovill a pokiaľ sladká paprika má na jeho stupnici nulu – tá  najpálivejšia paprička na svete má až 2 200 000 Scovilleho jednotiek pálivosti. Pre porovnanie, paprička jalapeňo, ktorá je pomerne známa, má 6 000 týchto jednotiek.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame