Chmeliarstvo sa na Slovensku znova vzmáha

Chmeliarstvo sa na Slovensku znova vzmáha

Stará kultúrna plodina, ktorá je jednou z troch základných surovín pri výrobe piva. Už z dávnej minulosti pritom existujú záznamy aj o jej liečivých účinkoch. Reč je o chmeli obyčajnom, ktorý sa na území Slovenska pestoval už v 13. storočí. Aktuálne nájdete chmeľnice len v Trenčianskom kraji -  v Soblahove, Čachticiach, Trenčianskej Turnej a v Nemšovej. Dobrou správou je, že sa chmeliarstvo na Slovensku opäť zmáha, pričom o túto plodinu je v zahraničí veľký záujem. Podrobnosti zisťovala Barbora Jurenová. 

Chmeliarstvo sa na Slovensku znova vzmáha Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odhaduje sa, že tohtoročná produkcia chmeľu bude vyššia ako vlani, pričom by mala byť na úrovni zhruba 140 ton.
 

Autorka: Barbora Jurenová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame