Ak kupujete pravidelne, či príležitostne potraviny zo špaldovej múky, vedzte, že samotnú plodinu sme doposiaľ pestovali len zo zahraničných odrôd. Zmena nastane už v tomto roku, kedy Výskumný ústav rastlinnej výroby Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra zaregistruje prvú na Slovensku vyšľachtenú odrodu. O benefitoch pšenice špaldovej sa Iveta Pospíšilová viac dozvedela od Sone Gavurníkovej z pracoviska ústavu v Piešťanoch a Petra Hozlára, vedúceho Výskumno-šľachtiteľskej stanice Vígľaš – Pstruša.
Vyšľachtili prvú slovenskú odrodu pšenice špaldovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pšenicu špaldovú rozoznáme ľahko aj voľným okom, je vyššia a robustnejšia. Jej zrno ostáva v plevách, musí sa ešte dodatočne vylúpať, čo je prácnejšie. Je vzácnejšia, preto aj výrobky z nej sú drahšie. Zasýtia však na dlhšie, než čisto pšeničné.