Kvalita mäsa na Slovensku

Kvalita mäsa na Slovensku

Na  Slovensku sa už niekoľko dní nehovorí o inom ako o potravinovom škandále s hovädzím mäsom z Poľska. Malo sa predávať najmä v pohraničí a malo sa dostať aj do niektorých školských jedální, reštaurácií a predajní mäsa. Napríklad v Trenčíne sa z inkriminovanej dodávky objavila hovädzina v jednej z predajní, a tak tam zakázali nateraz variť v školských jedálňach hovädzie mäso. Prípad má však aj širšie dosahy – napríklad Slovensko nie je sebestačné pokiaľ ide o hovädzie či bravčové mäso – a aj to, čo sa u nás vychová, sa neraz odvezie ako surovina do zahraničia. Pokračuje Martin Jurčo.  

Kvalita mäsa na Slovensku I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slovensku sa počet zvierat, ktoré prejdú bitúnkom rovná Luxembursku, ktoré má desaťkrát menší počet obyvateľov ako Slovensko – živé zvieratá sa teda vyvezú a k nám sa dovezie neraz menej kvalitné mäso z bitúnkov z iných krajín.

Hovoríme aj o tom ako sa môže spotrebiteľ na Slovensku chrániť pre rizikami nebezpečných potravín v čase potravinových škandálov. Poľskom už viackrát rezonovali problémy s potravinami – v minulosti to bola napríklad posypová soľ, ktorá sa pridávala do potravín. A teraz problémy s mäsom z bitúnkov. Odborníci hovoria, že to je len špička ľadovca, a že mnoho z hovädzej suroviny sme možno jedli celé roky aj u nás. Pokračuje Martin Jurčo.

Kvalita mäsa na Slovensku II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prečo nie sme na Slovensku schopní sa v oblasti bravčového a hovädzieho mäsa aspoň priblížiť k sebestačnosti? Prečo musí kvalitná surovina odchádzať do zahraničia a k nám sa dovážajú mäsové výrobky s pridanou hodnotou? Je všetko len vec voľného európskeho trhu? Budeme sa pýtať ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej. 

Galéria

Martin Jurčo a Ján Huba.JPG Martin Jurčo a Marrtina Gondeková .JPG hovädzie mäso.jpg
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame