Záhradkári aj mnohí pestovatelia vedia, ako postupovať pri poctivom pálení ovocia. Ak chcú vo finálnej fáze kvalitný destilát, jeho výrobu prenechávajú odborníkom a ovocie dovezú do pestovateľskej pálenice. Na celom Slovensku je ich niekoľko desiatok, a napríklad v senickom okrese nájdete spolu až šesť prevádzkyschopných páleníc. Patrí k nim aj obnovená v Prietrži - len 5 km od okresného mesta. Na Záhorí nahrával Miroslav Würfl.
Aj pálenie má svoje pravidlá Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V pestovateľskej pálenici sa v súčasnosti používajú už iba moderné technológie, ale netreba zabúdať, že iba zdravé a dozreté ovocie nám zaručí kvalitný kvas, ktorý je základom pre znamenitú chuť pálenky. To už vedeli aj naši predkovia a ak sa im dobre vodilo, tak v malých dávkach užívali aj takto dopestovanú medicínu.