Oslavu mladého vína vo Francúzsku stelesňuje Beaujolais Nouveau. U nás zas máme svätokatarínske a svätomartinské víno. Na rozdiel od Francúzov môžeme mladé vína ochutnať o niekoľko dní skôr. Na Slovensku totiž zákon povoľuje mladé vína vo fľaši uviesť do života už od prvého novembrového pondelka. Tento rok to pripadlo na 4. novembra. Mladé víno musí byť svieže, čisté, s primárnymi arómami. Práve takéto mladé vína požehnajú dnes večer v Nemeckom kultúrnom dome v Rači a v nasledujúcich dňoch aj v iných mestách a obciach západoslovenského regiónu. Pod Malými Karpatmi túto starú tradíciu svätenia mladého vína obnovilo pred vyše 20 rokmi aj Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov. Pravidelne sa koná za účasti pezinských duchovných, výrobcov a milovníkov vína s cieľom zhodnotiť uplynulý vinohradnícky rok a po prvý raz na verejnosti degustovať mladé víno z poslednej úrody. Aj o tom sa Miroslav Würfl rozprával s predsedníčkou tohto združenia, Oľgou Bejdákovou.
Sezóna mladých vín Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Mladé víno požehnajú v Pezinku tohto roku presne na sviatok svätého Martina. Členovia Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov sa na spoločnej ochutnávke stretnú v Mestskej vinotéke v pondelok 11. novembra a večer posvätia viaceré mladé vína. Podobne to bude aj v Limbachu, v Stupave a v ďalších obciach a mestách nášho regiónu. Samotní vinári tvrdia, že mladé vína predurčia chuť a kvalitu celého ročníka – a ten sa zatiaľ ukazuje ako jeden z najkvalitnejších. Preto treba využiť možnosť ochutnať lahodný mok, ktorý vznikol najmä z umu, šikovnosti, potu a mozoľov našich skúsených vinohradníkov.