Pozitívne účinky kozieho mlieka poznali už naši prarodičia. Na každom gazdovskom dvore chovali aspoň jednu kozu. Mlieko konzumovali zvyčajne hneď po nadojení, ešte teplé. Kozy zo slovenského vidieka zmizli a kozie výrobky sa stali nadlho nedostatkovým tovarom. Vďaka nadšencom malého farmárčenia a zdravej výživy sa tieto „medzery“ slovenského vidieka pomaly opäť vypĺňajú a aj keď kôz už nikdy nebude na zelených lúkach toľko ako v minulosti, o produkty z ich mlieka bude záujem vždy. Na to vsadili aj v rodinnej farme pri Pezinku, o ktorej vzniku povedal viac Tatiane Šuškovej jej zakladateľ Ľuboš Miškovský:
U farmárov v Pezinku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Kozí syr je obľúbený po celom svete. Vyrába sa v rozličných prevedeniach, od mäkkého roztierateľného syra až po slaný a drobivý syr. A je potešiteľné, že slovenskí výrobcovia už v konkurencii tých holandských, francúzskych, či švajčiarskych dnes hrdo obstoja.