Sociálne poľnohospodárstvo – na Slovensku novinka

Sociálne poľnohospodárstvo – na Slovensku novinka

Spojenie sociálnych aktivít a práce v prvovýrobe, teda na poli alebo v maštali, to bola kedysi celkom bežná súčasť práce malých farmárov. Chudobnejší, pocestní alebo tí, čo sa nemohli bežne zamestnať, si privyrábali na poli alebo pri chove hospodárskych zvierat. Takto jednoducho by sme mohli dnešnou odbornou rečou nazvať sociálne poľnohospodárstvo.

Dnes sa na Slovensku celkom vytratilo, aj keď všade v Európe je to bežná záležitosť. Nielen o tom, čo je sociálne poľnohospodárstvo povedal Martinovi Jurčovi Miroslav Kováč – ktorý je predsedom občianskeho združenia Druživa a vedúci pracovnej skupiny pre sociálne poľnohospodárstvo na Slovensku.

Sociálne poľnohospodárstvo – na Slovensku novinka I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Miroslavom Kováčom – ktorý je predsedom občianskeho združenia Druživa a vedúci pracovnej skupiny pre sociálnej poľnohospodárstvo na Slovensku sa rozprávame - ako prepojiť hospodárenie na pôde alebo v maštali so sociálnym aspektom.

A práve spomínané združenie chce oveľa viac dostať do povedomia takéto prepojenie a chce aj iniciovať projekty s týmto zameraním. Žiaľ, doteraz sa takýto princíp u nás neujal, čo zaiste súvisí aj so zlou ekonomickou situáciou v prvovýrobe. Pokračuje Miroslav Kováč v rozhovore s Martinom Jurčom.

Sociálne poľnohospodárstvo – na Slovensku novinka II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A na konferencii o sociálnom poľnohospodárstve budeme aj my. A povieme aj vám vo vysielaní – prečo sa spojenie práce v prvovýrobe so sociálnymi aktivitami u nás stále neujalo a predstavíme si aj niektorý z mála projektov, ktoré fungujú u nás, na západnom Slovensku.

Autor: Martin Jurčo, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame