Rakytník sa stáva obľúbenou plodinou najmä vo svete. U nás je ešte stále nedoceneným zdrojom vitamínu C. Trinásť rokov a na trinástich hektároch ho pestujú v Poľnohospodárskom družstve Tvrdošovce. Aj keď na Slovensku nájdeme viacerých pestovateľov – títo sú najväčší, a svoju produkciu aj spracovávajú. Práve tieto týždne je ideálny čas na zber rakytníka.
Pestovatelia rakytníka a úspešná sezóna 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
S Mikulášom Šramkom z Poľnohospodárskeho družstva Tvrdošovce sa rozprávame o pestovaní rakytníka. Takýto sad tam patril k prvým, ktoré na Slovensku založili. Družstvo popri ňom rozbehlo aj spracovanie, na trh už roky dodáva rakytníkové extrakty či mrazené bobule.
Pestovatelia rakytníka a úspešná sezóna 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ako sme sa v Tvrdošovciach dozvedeli, v roku 2020 pocítili zvýšený záujem o rakytník. V čase korony spotrebitelia začali vyhľadávať aj takéto prírodne získané vitamíny. Za mesiace marec a apríl spomínaného roka sa im zdvojnásobil záujem oproti rovnakému obdobiu v minulosti.