Chov dobytka na pasienku v Podkylave

Chov dobytka na pasienku v Podkylave

S veľkonočnými sviatkami sa nám spájajú mláďatá zvierat. Najčastejšie sú to kuriatka čí húsatá. Ale naši prvovýrobcovia majú zaiste najčastejšie spojenú jar s mladými teliatkami. Vedia o tom svoje v Podkylave a na myjavských kopaniciach. Nechová sa tam mliečny dobytok v maštali, ale dobytok na mäso, ktorý je celoročne vonku na pasienku.
Napriek nevýhodám, ktoré má hornaté prostredie myjavských kopaníc, je chov takéhoto mäsového dobytka priam určené do takéhoto prostredia. Produkcia si potom z väčšej časti nachádza odberateľa ďaleko za našimi hranicami.

Presvedčil sa o tom Martin Jurčo priamo v Podkylave rozhovore s významným odborníkom na túto oblasť, dlhoročným chovateľom Vojtechom Tĺčikom.

Chov dobytka na pasienku v Podkylave I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sme na myjavských kopaniciach, v hornatom prostredí, kde ťažko nájdete vo väčšej miere kukuricu, repku či klasické obilniny. Hornatá krajina je vhodná len na lúky a pasienky. O to lepšie je tam dobytku, ktorý sa pasie celoročne, a ktorého potravou je kvalitné seno. Aj preto sa pred mnohými rokmi začalo hospodáriť v tejto lokalite ekologickým spôsobom. Klasický strakatý dobytok vymenili za moderné mäsové plemeno charolais, a kvalitné mäso si nachádza spotrebiteľov v krajinách, kde majú radi stejky.

Nie je náhoda, že tento chov vedie dlhoročný odborník. Martinovi Jurčovi povedal viac Vojtech Tĺčik, ktorý toto prostredie pozná už polstoročie.

Chov dobytka na pasienku v Podkylave II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je u nás veľa chovateľov mäsového dobytka. No azda len takýto chov na lúkach a pasienkoch dokáže priniesť skutočne prirodzené podmienky pre zvieratá – vtedy je spokojný nielen chovateľ, ale aj zviera.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame