Odvodovú úľavu bude do konca roka využívať len skupina poľnohospodárov

Odvodovú úľavu bude do konca roka využívať len skupina poľnohospodárov

Vysoké ceny potravín a najmä ich zdražovanie bolo na Slovensku témou dlhé mesiace. V snahe utlmiť infláciu štát už pred časom zaviedol takzvanú odvodovú úľavu – najskôr len pre potravinárov, neskôr aj pre poľnohospodárov. Zamestnávatelia v týchto sektoroch tak mohli ušetriť na odvodoch do sociálnej poisťovne. Po novom však úľava zostáva v platnosti len pre jednu zo spomenutých skupín. Viac už Jana Obrancová.

Odvodovú úľavu bude do konca roka využívať len skupina poľnohospodárov I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odvodovú úľavu od júla môžu na Slovensku, ako aj inde v Európskej únii, využívať už len vybraní poľnohospodári a to tí, ktorí majú kombinovanú výrobu a teda chovajú aj zvieratá. Potravinári už bez výnimky možnosť čerpať túto formu pomoci mať nebudú. Rozhodla o tom Európska komisia. Viac zistila Jana Obrancová.

Odvodovú úľavu bude do konca roka využívať len skupina poľnohospodárov II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sa zrušenie odvodovej úľavy prejaví na cenách potravín, zistíme my sami pri ich nákupoch v najbližších mesiacoch. Odborníci a analytici však predpovedajú, že ceny by už nemali rásť tak rýchlo a výrazne, ako to bolo po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Autorka: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame