Slovenský zväz spracovateľov mäsa združuje prevádzkovateľov bitúnkov a spracovateľov mäsa, teda podniky, ktoré robia rozrábku a ich hlavnou prácou je produkcia mäsových výrobkov. Tento rok bol pre nich tiež turbulentný. Vojna na Ukrajine zvýšila ceny energií a zároveň ovplyvňovala aj ceny živých zvierat i mäsovej suroviny v Európe. Cena sa totiž tvorí medzinárodne na burze. A tak slovenským producentom nezostáva nič iné, len sa týmto trendom prispôsobiť. Martinovi Jurčovi povedal viac prevádzkovateľ bitúnku, ale aj spracovateľského podniku na Myjave je Milan Majtán.
Spracovatelia mäsa hodnotili tento rok I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. S mäsiarmi i prevádzkovateľmi bitúnkov, ktorí sú členovia Slovenského zväzu spracovateľov mäsa, sa rozprávame o situácii na trhu, a ako ich ovplyvnil tento rok. Za ten čas sa znížila produkcia doma spracovaného mäsa niekoľko výrobcov zaniklo. Nedá sa totiž neustále stláčať cenu hotového výrobky bez toho, aby to neovplyvnilo ekonomiku podniku. Problém je totiž v mnohých skrytých dotáciách, pre ktoré sa oplatí doviezť surovinu aj tisícky kilometrov. Potvrdila to Martinovi Jurčovi výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.
Spracovatelia mäsa hodnotili tento rok II.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Aj producenti mäsa a mäsových výrobkov sa pripravujú na vianočné sviatky v podobe rôznych špecialít, ktoré sa trh nedodávajú počas roka. Všetci sa zhodujú v odporúčaniach pre spotrebiteľov - radšej si kúpte menšie množstvo kvalitného mäsového výrobku, ako tie lacné s horšou kvalitou. Pozitívne na to zareagujú nielen chuťové poháriky, ale aj naše zdravie.