Pozadie roku 1848

Pozadie roku 1848

V minútach venovaných histórii si dnes oživíme rok 1848. Revolučný, pamätný, pre nás Slovákov- Štúrovský. Ľudovít Štúr vo svojom diele Slovanstvo a svet budúcnosti zaujal aj takouto myšlienkou: "Po každom lete nastane v prírode jeseň a napokon zima, a táto postupnosť sa objavuje aj vo svetových dejinách. Tak ako sa s príchodom jari príroda po zime prebúdza do bohatého života a začína s obnovenými silami, podobne je tomu aj v živote ľudstva." O myšlienkach a konaní ľudí, ktorí ovplyvnili túto dobu hovorí Hana Michalčíková s Dr. Danielou Kodajovou z Historického ústavu SAV. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Revolučný rok 1848, ktorý nazývame aj meruôsmy , má ešte jedno pomenovanie , s ktorým prišiel Ľudovít Štúr: Svitajúci vek. Zakladali sa gazdovské spolky, budovali obilné sýpky, vznikali ovocinárske spolky. Za všetkým bola štúrovská inteligencia. A najmä trojica – Štúr, Hurban, Hodža, na ktorú sa pýtala Hana Michalčíková Dr. Daniely Kodajovej z Historického ústavu SAV.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozdielne postavenie, rozdielne spôsoby boja, rovnaký cieľ. Také bolo rozdelenie úloh Štúrovcov v revolúcii 1848. Cieľ, ktorému podriadili všetko, bol zachovať Slovákov. Aj z tohto pohľadu sme sa  o ich súčinnosti rozprávali s historičkou Danielou Kodajovou.

Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: ASR/Radovan Stoklasa

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame