Klíma a naša Zem

Klíma a naša Zem

Život na Zemi patrí medzi najvýznamnejšie klimatotvorné faktory. Klíma na našej planéte sa v minulosti vďaka životu menila veľmi pomaly, ale zásadne. Fascinujúci vzťah medzi klímou a životom, ktorý trvá už 4 miliardy rokov, neprestal nikdy zaujímať vedcov, ktorí hľadali vo výskume odpovede na mnohé otázky, ktoré s týmto vzťahom súvisia. Patrí k nim aj doktor Peter Hrabčák z Aerologického a radiačného centra Slovenského hydrometeorologického ústavu v Gánovciach, ktorý sa venuje dištančnému výskumu aerosólov a problematike monitoringu celkového ozónu a slnečného žiarenia. A pomáha odkrývať príčiny problémov s klímou. Hana Michalčíková sa Petra Hrabčáka pýtala na príčiny problémov.

Klíma a naša Zem 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Len pred niekoľkými dňami experti z Univerzity v Arizone varovne zdvihli prst: Európe hrozia do roku 2060 extrémne zmeny. Ak ľudstvo bude produkovať skleníkové plyny v takom meradle a tempe ako v súčasnosti, výkyvy počasia sa budú objavovať stále častejšie. Do riešenia problémov s klímou sa zapojili aj slovenskí vedci. Peter Hrabčák z Aerologického a radiačného centra Slovenského hydrometeorologického ústavu v Gánovciach je jedným z nich. Rozprávala sa s ním Hana Michalčíková.

Klíma a naša Zem 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešných minútach s vedou sme sa na tému: Klíma a naša zem rozprávali s doktorom Petrom Hrabčákom z Aerologického a radiačného centra SHMÚ v Gánovciach.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame