Veda: Eliminácia Covidu a potravinársky výskum

Veda: Eliminácia Covidu a potravinársky výskum

Príroda je náš poklad. Myslia si to botanici, zoológovia, lesníci, roľníci, ale aj potravinári. A nielen preto, že príroda je zdrojom obživy, ale aj preto, že je miestom, kde možno hľadať a nachádzať východiská pre zdravie. Vo Výskumnom ústave potravinárskom prišli výskumníci so zaujímavým projektom. Hana Michalčíková sa o ňom porozprávala s docentom Stanislavom Šilhárom a doktorom Stanislavom Baxom.

Veda - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odkedy sa objavil nový koronavírus, vedci na celom svete skúmali, čo všetko by ho mohlo eliminovať, blokovať. Do výskumu sa zapojili aj Slováci a okrem farmaceutov, lekárov, biológov, aj potravinári. Prišli s projektom, ktorý by mohol zabrániť jeho šíreniu. Zdrojom boli najmä prírodné látky, ktoré skúmali a sú obsiahnuté v rozmaríne, medovke, mäte, v mede, čiernych ríbezliach, tymiane či pamajoráne a mnohých ďalších rastlinách. O projekte Potraviny ako prevencia voči vírusovým ochoreniam sa so Stanislavom Šilhárom a Stanislavom Baxom aj ďalej zhovára Hana Michalčíková.

Veda - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výskum prírodných látok - ako účinného prostriedku proti vírusovým ochoreniam, v poslednom čase najmä vírusu Covidu, pokračuje na celom svete. Ako sme práve počuli, slovenskí výskumníci z Výskumného ústavu potravinárskeho sú jeho súčasťou.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame