Veda: Výskum nepôvodných druhov rastlín priniesol nové zaujímavé fakty

Veda: Výskum nepôvodných druhov rastlín priniesol nové zaujímavé fakty

Všade okolo nás by mali byť len naše pôvodné rastliny a stromy. Určite už aj vy ste sa stretli s takýmto názorom. Lenže, vieme, ktoré sú vlastne naše pôvodné? A ktoré k nám doputovali z veľkých diaľok? To už sotva. Tak sa naučme aspoň to základné: Pôvodné druhy sa vyvinuli alebo doputovali na miesto výskytu bez zásahu človeka. Trúfli by ste si povedať, o ktoré druhy ide? Aká je situácia na Slovensku, na to sa Hana Michalčíková pýtala Pavla Mereďu z Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV.

Veda - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Invázne rastliny sú vlastne nepôvodné rastliny. Ich výskum prináša množstvo zaujímavých príbehov, tém a fenoménov. Naša republika bola náchylná k ich šíreniu aj preto, že sme silno osídlení, je tu málo pôvodných ekosystémov, hustá sieť železníc a ciest. Práve pozdĺž vodných tokov, ciest a železničných tratí prebieha šírenie inváznych druhov najrýchlejšie a najlepšie. Členité prostredie, pestré geologické podložie a klíma, to sú dôvody, prečo sa invázne druhy u nás tak rýchlo a úspešne šíria. Hana Michalčíková pokračuje v rozhovore s Pavlom Mereďom z Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV.

Veda - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viaceré invázne rastliny zasahujú do pôvodných biotopov a menia ich charakter, čím spôsobujú problémy. Viaceré predstavujú dokonca nebezpečenstvo pre človeka. Ich odstraňovanie je síce zakotvené v legislatíve ako zákonná povinnosť, ale je to zložité a dlhodobé. Vyžaduje si niekoľkoročné systematické zásahy.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame