Výskum: Potkanom s vysokým cholesterolom pomohli drienky a zimozel

Výskum: Potkanom s vysokým cholesterolom pomohli drienky a zimozel

Oľga Pecháňová je vedecká pracovníčka Centra experimentálnej medicíny Slovenskej akadémie vied v Bratislave a prezidentkou Medzinárodnej spoločnosti pre patofyziológiu. Má vyše 30-ročné skúsenosti s kardiovaskulárnym výskumom a vývojom liečiv zameraných na liečbu vysokého krvného tlaku a srdcovocievnych ochorení. Docentku Oľgu Pecháňovú oslovila Mária Babinská.

Výskum - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stále hovoríme o výskume v Centre experimentálnej medicíny Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Pracuje tam Olga Pecháňová, ktorá popri svojej vedeckej práci vyučuje na Prírodovedeckej fakulte a Lekárskej fakulte Univerzity Komenského a je hosťujúcou profesorkou na Univerzite Victora Babesa v Timisoare a Univerzite v Kragujevaci. Pred pesničkou bola reč aj o statínoch, liekoch, ktoré sú všeobecne známe tým, že u ľudí znižujú cholesterol, no pri experimentoch s potkanmi sa to nepotvrdilo. S Oľgou Pecháňovou sa opäť zhovárala Mária Babinská.

Výskum - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boli sme na návšteve v Centre experimentálnej medicíny Slovenskej akadémie vied v Bratislave. K zaujímavým výsledkom dospeli vedci, totiž aj niektoré prírodné látky ako drienky a zemolez majú dobré účinky na znižovanie cholesterolu, experiment sa robil na potkanoch.

Autor: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame