Veda: Čo sa deje v mozgu, keď spíme?

Veda: Čo sa deje v mozgu, keď spíme?

Viete si vôbec predstaviť, že by ste nespali? Ťažko, Sú však jedinci, ktorí sa o to pokúsia. Svetový rekord vytvoril 17-ročný študent r. 1964 a zostal neprekonaný: vydržal 264 hodín bez spánku. Potreba spánku u jedinca klesá, mení sa na základe vplyvu rôznych faktorov - máme elitných, dlhých spáčov - /s trvaním spánku a 9 viac hodín/, krátkych spáčov / spotreba spánku je 3-5 hodín/ a potom je tu normálna populácia ,ktorá spí 6-9 hodín. Vedci, ktorí sa zaoberajú spánkom a skúmajú všetky jeho fázy patria k mladým vedným odborom – ako potvrdil Hane Michalčíkovej aj Martin Kucharík z Centra intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby v Bratislave.

Veda - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Štatistika, ktorú máme na Slovensku k dispozícii uvádza, že Slováci v priemere spia sedem a štvrť hodiny. Osem hodín si dopraje len 35 % populácie a menej než 30% spí viac ako 8 hodín. Najmenej spánku si doprajú ľudia vo vekovej kategórii 40-49 rokov. Hanu Michalčíkovú zaujímalo, či je výrazný rozdiel medzi spánkom mužov a žien. Aj na to odpovedal Martin Kucharík z Centra intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby v Bratislave.

Veda - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ste zvedaví, kde sú na Slovensku najväčší spáči? Na východnom Slovensku, v Prešovskom kraji. Na východnom Slovensku je viac ako polovica ľudí, ktorí spia deväť a viac hodín. Na západnom Slovensku, v Bratislavskom a Trenčianskom kraji asi polovica ľudí spí viac ako 7 hodín,. A ešte jeden faktor je zaujímavý. Vzdelanie nemá vplyv na dĺžku spánku.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame