Veda: Úzkosť - kedy hovoríme o prirodzenej reakcii a kedy máme problém?

Veda: Úzkosť - kedy hovoríme o prirodzenej reakcii a kedy máme problém?

Je len málo ľudí, ktorí sa ešte nestretli s úzkosťou. S pocitom nepríjemných obáv, strachu a možno aj zvláštnych reakcií tela. Uspokojujeme sa tým, že je to bežná reakcia človeka na nebezpečné situácie. Dokonca ju mnohí považujeme za užitočnú- upozorňuje nás na niečo, čo nám škodí. Prečo sa jej teda obávame? Pretože môže prerásť do nebezpečných úzkostných porúch. Čo by sme mali vedieť o úzkosti a hľadaní vzťahov a mechanizmov, ktorými stresové hormóny ovplyvňujú psychické funkcie človeka sa Hana Michalčíková porozprávala s profesorkou Danielou Ježovou z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV.

Veda - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Úzkosť má viacero príčin, zasahuje do kvality nášho života a môže ovplyvniť viaceré fyziologické procesy v našom tele. O nových metódach diagnostikovania úzkostnej poruchy t, ale aj o tom, ako s vlastnou úzkosťou možno pracovať hovorí opäť Hana Michalčíková s profesorkou Danielou Ježovou z Biomedicínskeho centra Ústavu experimentálnej endokrinológie SAV. Čomu by sme sa predovšetkým mali venovať?

Veda - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak cítite úzkosť, nebojte sa to riešiť, odkazuje významná slovenská vedkyňa profesorka Daniela Ježová z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV všetkým, ktorí majú pochybnosti. Tento nepríjemný stav môže vznikať z rôznych príčin a dokáže ovplyvniť celkové zdravie- čo je však dôležité- dá sa liečiť.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame