V priestoroch laboratória FABLABU sa deti pod vedením skúsených lektorov

V priestoroch laboratória FABLABU sa deti pod vedením skúsených lektorov

Neviem, či na Slovensku existuje ešte nejaká iná inštitúcia, ktorej sa v deťoch s takým úspechom darí prebúdzať nielen digitálne, ale i manuálne zručnosti. Reč je o Fablabe, teda laboratóriu Centra vedecko – technických informácií, z ktorého sme sa pred pár dňami od  tamojších odborníkov a nadšených detí dozvedeli - ako vniknúť do tajov umelej inteligencie. Digitálnu zručnosť však dnes vystrieda manuálna. Napovedala tomu aj vôňa dreva v miestnosti do ktorej vošla Janka Bleyová - v sprievode už spomínaných zanietených odborníkov Evy Kalužákovej a Jozefa Vaška.

Urob si sám - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sa školský rok rozbehol na plné obrátky, letné prázdniny sa  stali minulosťou. V deťoch, ktoré  v lete okúsili skvelý pocit, keď sa im  v laboratóriu  Fablabu , podarilo vystrúhať napríklad pohyblivú rybku, však  radosť z manuálnej práce nezmizla. V rozhovore s tromi bratmi: Ondrejom, Filipom a Jurkom Greškovcami sa o tom presvedčila Janka Bleyová. Najskôr však dala slovo  ich  mame Miroslave Greškovej. Tá totiž vysvetlila - prečo bol Ondrej v tábore opakovane a Filip s Jurkom až toto leto.

Urob si sám - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako ste teda sami počuli: pri práci s drevom sa nik neporezal, ani nezranil. Isté však je,  že všetky deti  si z tábora vo Fablabe, odniesli nielen nezabudnuteľné zážitky, ale aj bonus navyše - poznanie, že  manuálna práca nie je strašiakom, ani rovnicou s veľkou neznámou.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame