Prírodovedná expozícia v Tekovskom múzeu

Prírodovedná expozícia v Tekovskom múzeu

Prírodovedné múzejníctvo má v slovenských múzeách veľkú tradíciu. Prírodovední pracovníci v múzeu sa zaoberajú výskumom danej oblasti, v ktorej pôsobia. Hovoríme tomu zberný región. Okrem toho majú múzea ešte jednu dôležitú funkciu - sú pamäťovou organizáciou . Materiál, ktorý získajú a dostanú do múzea, či ide o zbierky rastlín, živočíchov, geologických prírodnín , všetko sú to exempláre, ktoré majú veľkú informačnú hodnotu o prírode v danom čase a na danom území. Výskum v múzeu ako sa dozvedela Hana Michalčíková od prírodovedca, doktora Vladimíra Smetanu má rôzne výskumné oblasti.

Prírodovedná expozícia v Tekovskom múzeu 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Len pred chvíľou sme nahliadli do Tekovského múzea s prírodovedcom, doktorom Vladimírom Smetanom. Jeho výskumná činnosť je bohatá. Za vyše 40 rokov práce v prírodovednom oddelení Tekovského múzea sa venuje flóre a faune Tekova a Hontu, v systematickej terénnej práci skúma život blanokrídlovcov -včiel, čmeľov, ôs a kutaviek s potrebou ich ochrany a praktickým využitím získaných poznatkov. Hana Michalčíková sa ho pýtala aj na ďalšie zaujímavé okolnosti, ktoré formujú zbierky múzea.

Prírodovedná expozícia v Tekovskom múzeu 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zbierky Tekovského múzea obohatil Vladimír Smetana o viac ako 30 000 exemplárov. Aj taká zaujímavá môže byť púť prírodovedca, keď mu na jeho ceste zabzučí napríklad čmeliak.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame