Egyptologické pamiatky na Slovensku

Egyptologické pamiatky na Slovensku

Starovekí Egypťania boli jedna z najvyspelejších civilizácii v našej histórii. Žili v severovýchodnej časti Afriky pozdĺž spodného toku rieky Níl. Egyptský štát vznikol okolo roku 3000 pred naším letopočtom. Egypťania sa preslávili stavbou monumentálnych pyramíd. Zanechali po sebe množstvo nástenných malieb, egyptské hieroglyfické písmo a zaujímavé príbehy starovekých panovníkov. My sa teraz budeme venovať egyptologickým pamiatkam na Slovensku. Mária Babinská oslovila Veroniku Verešová a Jozefa Hudeca z Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied.

Egyptologické pamiatky na Slovensku I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bohatá kultúra, umenie, architektúra, pohrebné metódy, ale aj pokročilé medicínske postupy boli dôvodom, že z poznávania dávneho Egypta sa stal plnohodnotný vedecký odbor. S egyptológmi z Ústavu orientalistiky SAV s Jozefom Hudecom a Veronikou Verešovou sa Mária Babinská rozprávala o múmiách.

Egyptologické pamiatky na Slovensku II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Egyptologička Veronika Verešová bude mať v piatok, 15. marca o 17.30 prednášku v Múzeu mesta Bratislavy, vo Faustovej sieni. Je zaujímavá téma: Bolo v starovekom Egypte striebro nad zlato?

Totiž striebro, alebo aj „biele zlato“, ako ho Egypťania nazývali, bolo veľmi vzácne. Môže za to predovšetkým fakt, že nebolo dostupné na egyptskom území a preto ho museli dovážať zo zahraničia.

Autorka: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame