Ako sa používajú biočipy?

Ako sa používajú biočipy?

Tvrdenie, že ľudia majú dnes záujem iba o „pikošky“ a bulvár, že ich vôbec nezaujímajú napríklad vedecké poznatky - nie je pravdivé. Pred týždňom totiž Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky, obrazne povedané, praskalo vo švíkoch. Prednášku vedúceho laboratória biočipov a biosenzorov Ing. Jaroslava Katrlíka, z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied si prišli vypočuť študenti i seniori. Lákadlom bola zrejme aj samotná téma prednášky: „Biočipy – nová pomoc v medicíne“. Janka Bleyová najskôr oslovila návštevníkov vedeckého centra. Zaujímalo ju, prečo na spomínanú prednášku vôbec prišli. Už prvá odpoveď staršej ženy bola veľavravná.

Ako sa používajú biočipy? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mnohí lekári tvrdia, že pacienta treba pozorne počúvať, pretože vraj v jeho rozprávaní je často ukrytá aj jeho diagnóza. Nové možnosti v oblasti výskumu  liečiv, ale aj diagnostiky chorôb, dokážu lekári v súčasnosti dešifrovať už aj pomocou biočipov. Ich výskum a využitie biočipov v medicíne, o ktorých na prednáške hovoril vedec Jaroslav Katrlík z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied, však neprilákali do priestorov Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky len Bratislavčanov. Janka Bleyová totiž „objavila“ v sále aj početnú skupinu mladých. Samozrejme, že chcela vedieť kto sú a odkiaľ prišli.

Ako sa používajú biočipy? II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možnosti skríningu akéhokoľvek zriedkavého ochorenia u novorodencov, by mali význam nielen pre samotných rodičov chorých detí, ale aj pre pediatrov, ktorí by „v zárodku“ vedeli malému pacientovi ponúknuť liečbu. Samozrejme, v prípade, že taká liečba už existuje. Pre vedcov, vrátane slovenských, je aj preto v posledných rokoch výskum zriedkavých ochorení mimoriadne dôležitý.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame