100 rokov gymnázia v Zlatých Moravciach

100 rokov gymnázia v Zlatých Moravciach

Zlaté Moravce sa môžu pýšiť kadečím. Rozhodne spomeňme aj nádhernú veľkú budovu gymnázia s veľkým areálom. Len nedávno si na slávnostnej akadémii jej súčasníci i niekdajší študenti a pedagógovia pripomenuli sto rokov od vzniku.

V kronike školy sa dozvedáme, že po príchode prvého slovenského župana Martina Mičuru do Zlatých Moraviec sa stala otázka výstavby novej budovy gymnázia veľmi aktuálnou. Do mesta prišiel v tom čase aj nový správca gymnázia Dr. Skovajsa, ktorý sa tiež podieľal na urýchlení stavby nových priestorov. Martin Jurčo na slávnosti oslovil niekdajšieho riaditeľa školy Mariána Bátoru.

100 rokov gymnázia v Zlatých Moravciach I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sme na návšteve v Gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach. Je priam symbolické, že Janko Kráľ odpočíva svoj večný sen na cintoríne oproti veľkému areálu gymnázia. Vzniklo ešte za Rakúsko-Uhorska, keďže Zlaté Moravce boli vtedy veľkým centrom regiónu. Po vzniku republiky nastala ideálna situácia na výstavbu budovy a tá v plnej krásne existuje dodnes a jej študenti píšu jej úspešný príbeh.

Na jubilejnom stretnutí boli aj pedagógovia. Martin Jurčo oslovil učiteľku slovenského jazyka a literatúry Janu Magdolenovú Pinterovú.

100 rokov gymnázia v Zlatých Moravciach II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gymnázium Janka Kráľa žije storočným jubileom svojej budovy počas celého školského roka a ak vás zaujíma architektúra, radi privítajú na prehliadke aj vás.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame