Nový Ústav duševného vlastníctva Trnavskej univerzity

Nový Ústav duševného vlastníctva Trnavskej univerzity

Už po štvrtýkrát sa stretli odborníci na potravinové právo na stretnutí, kde sa hovorilo najmä o lepšej ochrane spotrebiteľskej verejnosti. Každoročne sa totiž v tejto oblasti mení legislatíva. A tak sa hovorilo napríklad o označovaní krajiny a miesta pôvodu na potravinách, o nekalej súťaži na internete pri obchode s potravinami, alebo o revízii smernice o mede.

Dôležitou súčasťou stretnutia bolo uvedenie Ústavu duševného vlastníctva, technológií a produktového práva Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Toto nové pracovisko vzniká od 1. júla. Martin Jurčo sa o jeho hlavnej náplni rozprával s riaditeľkou Zuzanou Adamovou.

Nový Ústav duševného vlastníctva Trnavskej univerzity I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V oblasti zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch má Slovensko prísnejšiu právnu úpravu ako Európska únia. Táto úprava má chrániť spotrebiteľa a vzťahuje sa na producentov a odberateľov, ktorí dosiahnu nejaký strop finančného obratu. Aj preto sa na spomínanej konferencii zaoberali otázkou, kto má lepšiu vyjednávaciu silu na trhu. Či obchodník a či výrobca a od čoho to závisí.

Martin Jurčo sa riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska Jany Venhartovej pýtal aj na to, kto má v tejto pozícii výhodu.

Nový Ústav duševného vlastníctva Trnavskej univerzity II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V každom prípade pri takomto nerovnovážnom postavení výrobcu a obchodníka by mal víťaziť spotrebiteľ. Obchodník by nemal výrobcu tlačiť na nízku cenu, čo môže ovplyvniť kvalitu výrobku. Výrobca by zasa obchodníka nemal nútiť, aby predával výrobok so stratou.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame