Filmový režisér Miloslav Luther dnes oslavuje 70. narodeniny

Filmový režisér Miloslav Luther dnes oslavuje 70. narodeniny

Pred sedemdesiatimi rokmi sa v dedinke Jakub, dnes časti Banskej Bystrice, narodil Miloslav Luther. Má dvoch bratov, filmového kameramana Igora a etnológa Daniela. Jeden z našich najvýznamnejších filmových a televíznych režisérov spolupracoval vo svojej tvorbe s vynikajúcimi slovenskými a českým scenáristami. Najmä s Mariánom Puobišom, Martinom Porubjakom a Vladimírom Kornerom. Z ocenení, ktoré získali jeho diela, sú isto najvýznamnejšie Strieborná nymfa - hlavná cena v kategórii dramatických programov a Cine del Duca za najlepšie dielo režiséra do 35 rokov na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle v roku 1977 za televíznu inscenáciu Mário a kúzelník s Jurajom Kukurom v hlavnej úlohe a Prix Europe za najlepší televízny program roka v Európe, ktorú filmu Anjel milosrdenstva udelila Rada Európy v v Berlíne v roku 1994. S jubilujúcim tvorcom sa stretla Iveta Pospíšilová.

Filmový režisér Miloslav Luther dnes oslavuje 70. narodeniny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Leto trávi Miloslav Luther striedavo v bratislavskom byte a vo vidieckom dome v Borskom Mikuláši. Dnešný deň strávi komorne, stretnutím s najbližšou rodinou, do ktorej patria manželka Deana, dcéry Sylvia a Soňa a ich rodiny vrátane dvoch režisérových vnukov.

Galéria

Miloslav Luther s Markom Igondom v prestávke nakrúcania.JPG Miloslav Luther s Monikou Haasovou a Markom Igondom pri nakrúcaní zatiaľ posledného filmu Krok do tmy.jpg
Autor: Iveta Pospíšilová foto: TRIGON PRODUCTION (Robert Kňažko)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame