Výsadba a ochrana stromov na Záhorí

Výsadba a ochrana stromov na Záhorí

Ak urobíte záhradníka z capa, je to hotové nešťastie, no ak sa o zeleň začne starať Kozel, neoľutujete. Kozel totiž chráni stromy zubami-nechtami, lepšie povedané rohami-kopytami. Kozel je v tomto prípade skrátený názov Klubu ochrancov zelene zo Senice, kde začneme náš stromový seriál s Michalom Hercegom. Na prechádzke po starých a vzácnych drevinách Senice ho sprevádzajú: Danka Ševčíková, Juraj Kabát a Pavol Vandelia. Asi najznámejším tamojším stromom je moruša na Robotníckej ulici s obvodom kmeňa 350 centimetrov, s výškou 10-12 metrov a s odhadovaným vekom 150-200 rokov.

Výsadba a ochrana stromov na Záhorí 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Našou tohtotýždňovou témou sú stromy ako prírodné poklady a keďže sa nachádzame v piatom mesiaci roka, dnešné rozprávanie začneme stavaním májov. Táto tradícia je síce pekná, no ochranári aj za ňou vidia vyrúbané zdravé stromy. A verte, nie je to len nejaká moderná precitlivenosť ekológov. Mysleli na to už naši predkovia. Michalovi Hercegovi povedala viac Danka Ševčíková zo senického Klubu ochrancov Zelene.

Výsadba a ochrana stromov na Záhorí 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Možno aj z vášho okolia zo dňa na deň zmizol strom, ktorý tam rástol, odkedy si pamätáte. Dôvody výrubov sú rôzne a treba sa o ne zaujímať ešte pred ich uskutočnením, pretože takýto zásah sa nedá vrátiť späť. Michal Herceg sa stretol s ľuďmi, ktorým ležia na srdci stromy v ich meste a stali sa tým takí známi, že už dostávajú podnety z celého Slovenska.

Výsadba a ochrana stromov na Záhorí 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň venujeme pozornosť stromom. Dnes nás zaujíma starostlivosť o dreviny v meste a jeho blízkom okolí. Poďme teda s Michalom Hercegom najskôr do Senice.

Výsadba a ochrana stromov na Záhorí 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tento týždeň ráno po ôsmej hovoríme o stromoch. V poslednej časti seriálu nás bude zaujímať ich výsadba na rôznych miestach Západného Slovenska. Kým vyrastú, istý čas to potrvá, ale každý zasadený strom dáva nádej do budúcnosti. Pokračuje Michal Herceg.

Výsadba a ochrana stromov na Záhorí 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Budúci týždeň budeme tráviť v Piešťanoch, so slávnou rodinou Winterovcov.

 


Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame