Novinky z bratislavského lesoparku

Novinky z bratislavského lesoparku

Chodili ste v posledných dňoch viac do prírody a blízkych lesov? Hlavné mesto Slovenska má úžasnú výhodu v tom, že nech sa vyberieme ktorýmkoľvek smerom, za pár desiatok minút dokážeme byť v zelenom lese. A práve do Mestských lesov v Bratislave nás tento týždeň pozve Tatiana Šušková, aby nám povedala viac o ich pozoruhodnostiach, ale aj novinkách, ktoré sa v nich chystajú.

Novinky z bratislavského lesoparku 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nech zájdete do bratislavského lesoparku ráno, popoludní, či navečer vždy tam natrafíte na turistov, bežcov, cyklistov, či psíčkarov. Frekvencia ich výskytu prudko rastie s prichádzajúcim víkendom. A predsa, keď sa všetci roztratia v hlbokom lese, zrazu máte pocit, že ste v ňom sám. Aj keď sa nám zdá, že lesy dokážu zvládnuť všetko samé, o Mestské lesy Bratislavy sa treba starať. Sú totiž súčasťou Bratislavského lesného parku, ktorý má vytvárať a poskytovať širokej verejnosti zázemie a príjemné prostredie na oddych a regeneráciu a tiež priestor pre rôzne turisticko-športové aktivity. Ako prebieha starostlivosť o toto obrovské zelené územie zisťovala Tatiana Šušková v ďalšej časti Seriálu rádia Regina, v ktorej najskôr oslovila pravidelných návštevníkov:

Novinky z bratislavského lesoparku 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bratislavský lesopark sa stal zo dňa na deň novým centrom trávenia voľného času. Z mesta sa ľudia presunuli do lesov. Jeho veľkú časť - až 3 000 hektárov tvoria Mestské lesy  Bratislava. A práve tam sa vybrala v Seriáli Rádia Regina tento týždeň Tatiana Šušková. V ich sídle na Ceste mládeže sa vo veľkej klubovni za bežných okolností stretávajú desiatky detí. Lesná pedagogika tvorí totiž podľa Michala Nogu podstatnú časť činnosti tejto mestskej organizácie:

Novinky z bratislavského lesoparku 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď sme počas minulých týždňov museli zostať doma, naše cesty viedli viac ako inokedy do lesov v okolí našich miest. A v Bratislave je do lesa - ako sa ľudovo hovorí - čo by kameňom dohodil. Bratislavský lesopark sú zelené pľúca tejto časti regiónu a územie o rozlohe približne 3 000 hektárov tvoria Mestské lesy Bratislava. Tatiana Šušková sa v dnešnej časti Seriálu Rádia Regina, ktorý nazvala Novinky z lesa vybrala na jedno z najnavštevovanejších miest Mestských lesov na Železnú studničku, kde sa chystajú veľké zmeny a nezabudla ani na to, že vám sľúbila, že dnes sa dozviete čo sú to žabochody:

Novinky z bratislavského lesoparku 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa v našom seriáli naposledy vyberieme s Tatianou Šuškovou do Mestských lesov Bratislava, aby sme sa dozvedeli o aktuálnych novinkách z tohto zeleného územia hlavného mesta. Na čo sa môžu priaznivci prírody v mestských lesoch v najbližšej dobe tešiť? O zaujímavom projekte, ktorý vzniká na Kamzíku hovorí Marek Páva:

Novinky z bratislavského lesoparku 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj zlato môže byť zelené. Hlavnou úlohou mestských lesov je vytvárať optimálne podmienky na oddych a šport v prírode. A pozitívnou správou je že schválená zonácia, vyčlenila viac ako 50% územia do takzvaných Zón pokoja. Vo väčšej polovici mestských lesov sa teda nerúbe vôbec a v tej menšej polovici môže ťažba prebiehať len za prísnych podmienok. A v roku 2019 bola ťažba dreva najnižšia v histórii Mestských lesov. Seriál o Mestských lesoch Bratislava pripravila tento týždeň Tatiana Šušková, Martin Jurčo pre vás zase dokončuje seriál o pošte, ktorý začne v pondelok.

Autorka. Tatiana Šušková; ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame