Atlas zelenej krásy - konopa siata

Atlas zelenej krásy - konopa siata

Kvitne práve v týchto dňoch a dozrieva v auguste. S úsmevom, ale aj úplne vážne sa dá povedať, že vďaka nej Krištof Columbus objavil Ameriku. Kedysi ňou bolo na Slovensku obsiatych dvadsať tisíc hektárov, neskôr ani ár a teraz sa na naše polia znovu vracia. Hovorím o konope siatej, ktorú vám spolu s naším kolegom Michalom Hercegom predstaví Ľubomír Pastucha. Dlhé roky pracoval vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch a teraz sa venuje najmä pestovaniu konopy, ktorá má vraj najpevnejšie vlákno z rastlinnej ríše, veď preto mala aj Columbusova loď konopné plachty a doplávala až na nový kontinent. Spomedzi desiatok odrôd si Ľubomír Pastucha vybral finolu, ktorá sa pestuje na semienka. Viac už v nasledujúcom rozprávaní.

Atlas zelenej krásy - konopa siata 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A my sa opäť vraciame na pole na okraji Piešťan, na ktorom v týchto dňoch kvitne konopa siata. Vysadil ju tam Ľubomír Pastucha, s ktorým sa rozpráva Michal Herceg.

Atlas zelenej krásy - konopa siata 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Ďalšiu podobu rastlinnej zelenej krásy sme na poli v Piešťanoch spoznali s pestovateľom konopy siatej Ľubomírom Pastuchom a s Michalom Hercegom.
Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame