Spolupráca samospráv a ochranárov pri zakladaní zelených plôch pre opeľovače a iný hmyz

Spolupráca samospráv a ochranárov pri zakladaní zelených plôch pre opeľovače a iný hmyz

Prečo sa darí v mestách nielen včelám, ale aj ostatným druhom hmyzu? Mnohé dnes totiž ponúkajú priaznivejšie miesto pre život než tzv. „kultúrna“ krajina. V meste stačí na chvíľu zatvoriť oči a uvedomíme si, že jeho zvuk nie sú len autá, ale aj piskot, spev, šuchot, cvrlikanie, bzukot.

Nejde však len o „pekné“ pocity. Biodiverzita – teda rozmanitosť je v mestskom prostredí dôležitá najmä počas klimatickej zmeny. Aj preto mnohé samosprávy Slovenska úzko spolupracujú s ochranármi, aby aj z mesta vytvorili prostredie blízke prírode. Tatiana Šušková sa stretla s Katkou Klímovou a botaničkou Katkou Devanovou z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia, ktoré pomáhajú samosprávam vytvárať v ich katastri kvitnúce plochy.

Spolupráca samospráv a ochranárov pri zakladaní zelených plôch pre opeľovače a iný hmyz Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kvitnúce lúky v mestách neprinášajú pre ich obyvateľov len potešenie, ale aj druhovú pestrosť a lepší záchyt tepla či vody v letných mesiacoch.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame