Ekoinfluenceri

Ekoinfluenceri

Zavesia na sociálnu sieť dátum, kedy a kde sa chystajú upratať okolie a hneď sa pridá niekoľko nadšencov.

Upozornia na skládku odpadkov v prírode a hneď sa začnú aktivizovať ľudia, kto a ako má tento problém vyriešiť, resp. zorganizujú skupinu, ktorá to všetko zlikviduje. A nielen prostredníctvom virtuálnych odkazov, ale najmä osobnými príkladmi dokážu nielen vyčistiť prírodu, ale aj šíriť medzi ostatných posolstvá smerujúce k ochrane životného prostredia.

Tatiana Šušková nám predstaví dvoch, dnes moderne nazývaných ekoinfluencerov, ktorí začali svoje „čistiace“ misie v okolí robiť sami a nakoniec sa im podarilo zaktivizovať aj iných. Skupina okolo Evy Bacigalovej sa dnes volá Garbage gang a „operuje“ prevažne v lokalitách Ružinov a Zlaté Piesky.   

Ekoinfluenceri 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Význam slova influencer je odvodený z anglického výrazu ,,influence“, čo v preklade znamená vplyv. Influenceri sú dnes nepochybne veľkým fenoménom spoločnosti ovplyvňujú naše nákupné správanie, výber reštaurácie či dovolenky a hoci je toto pomenovanie neraz vnímané negatívne na sociálnych sieťach fungujú aj osobnosti, ktoré robia masívnu osvetu v starostlivosti o životné prostredie.

Michal Szabo patrí do top rebríčka slovenských greenfluencerov. Jednou z jeho mnohých aktivít, ktorými upriamuje pozornosť na eko tematiku, je vyzývanie na zbieranie odpadkov. Tatiane Šuškovej o sebe povedal: 

Ekoinfluenceri 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj vy sa teda môžete vo Vašom blízkom okolí stať miestnym influencerom ak vám nedá a zdvihnete pohodenú plechovku, či papier a presuniete ich do koša určite si to niekto všimne a možno bude nasledovať Váš príklad.

V tom menej optimistickejšom prípade môžeme aspoň dúfať, že drobné odpadky tým druhým nevypadnú z ruky na miestach, kde vás ich videli prednedávnom zbierať.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame