Vištucké lipky

Vištucké lipky

Aj keď vo veľkých témach súčasnosti okrem iného rezonuje ochrana národných parkov, ktoré tvoria unikátne prírodné bohatstvo krajiny, všetci už vieme, že dnes sa ráta aj to najmenšie zachránené prírodné prostredie.

Ak sa spýtate obyvateľov obce Vištuk a ľudí z okolia na najväčšie dominanty obce, najčastejšie uvedú kostol, miestny rybník a aleju za dedinou. Ľudovo ju nazývajú aj „aleja na Lipky“ alebo „hradská“, pretože v minulosti viedla cez lipový háj až na Červený kameň. 

Aleja, ktorú nájdeme už na mapách z 19. storočia si toho naozaj veľa pamätá.

Tatiane Šuškovej o tom povedal viac autor projektu Vištucké Lipky Marek Ochaba:

Vištucké lipky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okrem výsadby nových stromov chcú Vištučania nechať posúdiť a ošetriť aj 45 starých stromov a čerešní, ktoré tam stoja.

Záchranu Vištuckej aleje podporila napríklad aj oceňovaná animátorka, výtvarníčka a režisérka Katarína Kerekešová, krásnymi „upcyklovanými“ lipkami prispela k výnosu zbierky vištucká umelkyňa Annamária Jelínková, ale aj žiaci miestnej základnej školy, ktorí v rámci súťaže o logo aleje namaľovali desiatky krásnych obrazov stromov a tie sa stali motívmi pohľadníc podporujúcich zbierku. Tá ešte stále nie je uzatvorená.

Ak chcete podporiť projekt Vištucké lipky môžete tak spraviť do 9. septembra na zbierkovom portáli Starlab – spájajúcom autorov verejnoprospešných projektov s ľuďmi, ktorí ich chcú podporiť a viac o celej iniciatíve sa dozviete na facebookových stránkach Vištucké lipky.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame