Invázne zvieratá

Invázne zvieratá

Najskôr krátky príbeh:

Minulé leto sa podarilo ochranárom na bratislavskej Kuchajde až po niekoľkých pokusoch odchytiť samicu húsky štíhlej. Mnohí návštevníci sa čudovali prečo takto krásne sfarbeného majestátneho vtáka treba z územia odstrániť, niektorí dokonca v odchyte ochranárom bránili. Iní sa však celé leto sťažovali agresívne útoky rodiny húsok voči ostatným pernatým obyvateľom tejto obľúbenej rekreačnej lokality.

Odchyt samca sa však nepodaril ani tohtoročnú letnú sezónu. A tak, hoci osamelý, opäť celé leto „šéfoval“ celej vodnej ploche.

Húska štíhla pochádza z oblasti v blízkosti Nílu a oblastí južne od Sahary. Aj preto býva často nazývaná hus egyptská. Na Slovensku je však inváznym, nepôvodným druhom, ktorý predstavuje ohrozenie pre naše pôvodné druhy vodného vtáctva.

O hrozbe nepôvodných druhov živočíchov pre naše ekosystémy Tatiane Šuškovej povedal viac pracovník Štátnej ochrany prírody z pracoviska v Bratislave Ján Kaľavský:

Invázne zvieratá I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slizovec iberijský, lienka ázijská, skokan volský, korytnačka maľovaná, medvedík čistotný, veverica líščia...

Aj keď mená týchto zvierat znejú malebne, ich výskyt na našom území je nežiadúci a sú zaradené do zoznamu inváznych druhov živočíchov vyskytujúcich sa na území Slovenska.  

V Európe aj na Slovensku počet nepôvodných druhov zvierat neustále rastie a tzv. biologické invázie sa v posledných desaťročiach stávajú významnou hrozbou pre globálnu biodiverzitu. Podľa odborníkov predstavujú dokonca väčšie nebezpečenstvo ako znečistenie prostredia či nadmerná ťažba surovín.

Najväčší podiel na tomto stave má človek. Prečo sa im na našom území páči? Tatiane Šuškovej odpovedá Ján Kaľavský zo Štátnej ochrany prírody. 

Invázne zvieratá II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak vás téma zaujala – zoznamy inváznych druhov – rastlín aj živočíchov – ale aj viac informácií o téme nájdete  napríklad stránkach Štátnej ochrany prírody či Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky.



Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame