Triedenie kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu v Bratislave

Triedenie kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu v Bratislave

Triedenie kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu v Bratislave je ďalším stupňom triedenia odpadu v našom hlavnom meste. Projekt sa začal v mestskej časti Bratislava Lamač v septembri a v budúcom roku ho mesto postupne  zavedie vo všetkých mestských častiach Bratislavy.

Čo predchádzalo samotnému spusteniu separovania kuchynského odpadu v Bratislave- o tom sa Marcela Jedináková rozprávala s riaditeľom mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu, Ivanom Sokáčom.

Triedenie kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu v Bratislave I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bratislava postupne zavádza separovanie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu, ktorého cieľom je znížiť, ideálne odstrániť tento odpad zo zmesového komunálneho odpadu, čím sa dosiahne najmä zníženie tvorby skleníkových plynov. Triedením kuchynského bioodpadu znižujeme objem umelých hnojív na našich poliach a podporujeme rozvoj cirkulárnej ekonomiky.

Úlohou nás, obyvateľov, je zbierať tento odpad do určených hnedých vedierok, ktoré budú chcenou alebo nechcenou súčasťou nášho domáceho interiéru.

O súčasnom dizajne vedierka a tiež o jeho funkčnosti sa Marcela Jedináková rozprávala s riaditeľom mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu, Ivanom Sokáčom.

Triedenie kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu v Bratislave II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bratislava má zo zákona o odpadoch povinnosť zabezpečiť triedenie bioodpadu najneskôr do roku 2023. Na jedného Bratislavčana pripadá ročne vyše 120 kg kuchynského bioodpadu. To, že tento druh odpadu budeme zbierať zvlášť, znamená, že ho môžeme spracovať a opätovne vrátiť do pôdy ako hodnotný kompost.

Autor: Marcela Jedináková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame