Veda: Ionizujúce žiarenie, jeho výskyt, nebezpečenstvo pre zdravie, ale aj využitie

Veda: Ionizujúce žiarenie, jeho výskyt, nebezpečenstvo pre zdravie, ale aj využitie

Keď počujeme slovo žiarenie, občas nás opantá strach. Žiarenie tu však vždy bolo, aj bude, pretože je neoddeliteľnou súčasťou nášho života, je naším každodenným spoločníkom. A my sme vystavení jeho účinkom bez toho, aby sme o tom vedeli. Ionizovanému žiareniu sa budeme venovať v dnešných minútach s vedou, ktoré pripravila Hana Michalčíková.

Veda - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Radón je nebezpečný prvok, ktorý môže z dlhodobého hľadiska nepríjemne ovplyvniť zdravie a kvalitu života ľudí v bytoch, alebo domoch. V oblastiach s výskytom radónu, keď lokalita nie je voči nemu zabezpečená. Radón je plyn, ktorý produkuje príroda. Prírodný rádioaktívny plyn bez chuti a zápachu sa nachádza všade okolo nás. Vo vzduchu, vo vode, v pôde, v stavebných materiáloch. Ako sa dostáva do nášho organizmu, čo spôsobuje a ako sa chrániť, aj na to sa doktorky Jarmily Slučiak zo Slovenskíého metrologického ústavu pýtala Hana Michalčíková.

Veda - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Radón je v periodickej tabuľke chemických prvkov pod číslom 86 a skratkou Rn. Treba si o ňom zapamätať, že vo svojej podstate je to rádioaktívny plyn nachádzajúci sa všade okolo nás bez toho, aby sme ho videli, či cítili. Do nášho organizmu sa dostáva vdychovaním, čo pri vyšších dávkach môže spôsobiť rakovinu pľúc, prípadne postihnúť aj ďalšie orgány. Európska komisia zaviazala členské krajiny únie vrátane Slovenska, aby urobili opatrenia na jeho zníženie. Zároveň určila limit množstva radónu v uzavretých priestoroch, v pitnej vode a minerálkach.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame