Veda: Vplyv stravy na zdravie

Veda: Vplyv stravy na zdravie

Neviem, koľkokrát ste sa zapodievali myšlienkou - je zdravé to, čo konzumujeme?  Za čo všetko zodpovedá naše stravovanie, nakoľko nám môže uškodiť obezita a na čo všetko prihliadať pri príprave a spracovaní potravín? A čím sa riadiť - tradíciami, návykmi, alebo poslednými trendmi odborníkov vo svete? Odpovede aj na tieto otázky hľadala u docentky, doktorky Adely Penesovej zo Slovenskej akadémie vied, Hana Michalčíková.

Veda - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa v minútach s vedou venujeme výžive - cez pohľad odborníkov zo Slovenskej akadémie vied. Jedným z dôvodov je aj to, že nesprávna výživa je príčinou zhruba 200 rôznych ochorení. Z toho kardiovaskulárne ochorenia tvoria 45 percent a onkologoické ochorenia 40 percent. Pribúda enormne diabetikov a ľudí s nadváhou - obezitou. Popri tom, že odborníci zdôrazňujú, že genetika nie je kľúčová, zároveň vyzývajú, aby sme pamätali na to, že zdravie sa začína na tanieri. V rozhovore s docentkou doktorkou Adelou Penesovou z Biomedicínskeho centra SAV pokračuje Hana Michalčíková.

Veda - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odporúčania na zdravé stravovanie odzneli. Aj množstvo racionálnych dôvodov, prečo s tým začať a zastaviť stúpajúci krivku nebezpečných civilizačných ochorení. Ako na to? Ako sme počuli od docentky Adely Penesovej z Biomedicínskeho centra SAV stačí konzumovať menej cukru/mimochodom spotreba na Slovensku je okolo 12 lyžičiek cukru/ a jesť pol kilogramu ovocia a zeleniny denne. Mäso konzumovať len dva-trikrát do týždňa a strukoviny vytiahnuť z komory na stôl. Za hrsť orieškov bude malým bonusom k zdravej výžive.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame