Čo robia včely v zime?

Čo robia včely v zime?

Keď prídu chladné mesiace v roku, veľa včiel a osí prechádza do hibernácie - zimného spánku zvierat. Na jar vyjdú zo svojho zimoviska, aby znovu vybudovali kolóniu. Včely medonosné sú však jedným z druhov, ktoré zostávajú bdelé po celú zimu. Robia to bez ohľadu na chladné teploty a nedostatok kvetov. Aj počas zimy pracujú na tom, aby ich úľ zostal v teple a chránený. A keď teploty klesnú, robotnice vytvárajú chumáč okolo kráľovnej, tak, aby ju počas zimy udržiavali v teple. Organizácia včelieho života nikdy neprestane ľudstvo fascinovať.
Čo robia včely v zime zisťovala Tatiana Šušková vo včelárstve v Čataji, kde sa mladý včelár Daniel Kaplán venuje včelám od detstva – už sedemnásť rokov.

Čo robia včely v zime? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Danielom Kaplánom z Čataja sa vo vysielaní rádia Regina vo fascinujúcom svete včiel ešte stretneme, pretože patrí k mladej generácii včelárov, ktorí vytváraním čo najlepších podmienok pre život včiel pestovaním druhovo rozmanitých rastlín v okolí -  aby mali včielky celý rok čo jesť - zásadným spôsobom pretvára aj krajinu.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame